Skip to content

Vaatlijden

Laat uw telefoonnummer hier achter, onze therapeuten zullen u terug bellen.

Vaatlijden (Claudicatio Intermittens ofwel Etalagebenen) is een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking. Door deze vernauwing wordt er minder bloed aangevoerd en gaat er dus ook minder zuurstof naar de benen. Deze kwaal wordt ook wel aangeduid als Etalagebenen. De benen voelen pijnlijk, verkrampt en vermoeid, soms bij normaal bewegen, soms pas bij intensiever bewegen. Als u al lang last heeft van etalagebenen, kunt u koude voeten krijgen en/ of verdikte teennagels. Een wondje aan een voet of been herstelt minder snel of gaat zelfs zweren. Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op, omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat de bloedvaten door de kou samentrekken.

Een fysiotherapeut kan helpen om de klachten te verminderen en verdere adervernauwing te beperken. Dat kan door op de juiste manier in beweging te komen. Met looptraining kunt u uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren.

De behandeling is erop gericht dat u leert om zelfstandig uw klachten onder controle te houden door een actieve leefstijl. De fysiotherapeut kan oefeningen aanreiken en advies om gezond(er) te leven.