Skip to content

Hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier minder capaciteit heeft en daardoor niet meer zijn normale werking heeft.

Laat uw telefoonnummer hier achter, onze therapeuten zullen u terug bellen.

Het is belangrijk om uw hart en bloedvaten gezond te houden. Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen tijdens en na de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. Dit kan door middel van specifieke training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Door de training worden spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. Ook in onze praktijk kunnen patiënten met hartfalen worden begeleid.

Oorzaak van hartfalen
Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Er wordt dus niet genoeg bloed rondgepompt. Hartfalen is een chronische aandoening en kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: status na hartinfarct, hoge bloeddruk, slecht functionerende hartkleppen, hartritmestoornissen.

Behandeling
Hartfalen is een chronische aandoening en de behandeling bestaat o.a. uit:
Medicijnen: o.a. bloeddrukregulatie, plastabletten, bloedverdunning
Leefregels: stoppen met roken, gewichtsvermindering, voeding, voldoende beweging
Hartfalenrevalidatie

Hartfalenrevalidatie
Tijdens de revalidatie heeft uw persoonlijke doelen zoals het  verbeteren van de conditie, weer vertrouwen in het lichaam krijgen, overwinnen van angst voor inspanning en grenzen leren kennen waar u aan gaan gaat werken.
Het programma bestaat uit sport- en spelactiviteiten en fitnesstraining met kracht en cardio oefeningen.

De oefenruimte beschikt over de benodigde trainingsapparatuur en alle veiligheidseisen: AED, reanimatie, meetapparatuur zoals saturatie meting en bloeddrukmeting.

De volgende patiënten komen in aanmerking voor hartrevalidatie in onze praktijk:
U dient een verwijzing te hebben van uw cardioloog of huisarts.
U heeft een voortraject in het ziekenhuis doorlopen of uw klachten zijn minimaal 6 weken ‘stabiel’ (geen recent hartinfarct of operatie)
U bent gemotiveerd om deel te nemen en wilt graag uw functioneren optimaliseren.